ΚΡΗΤΗ : ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ~ TRAVEL WANDER

Cycling,Hiking,swimming,running

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

ΚΡΗΤΗ : ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, είναι ένας τόπος γοητευτικός, που μας προσφέρει στον υπέρτατο βαθμό όσα μπορούμε να ονειρευτούμε. Λόγω της στρατηγικής της θέσης, υπήρξε σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, στόχος κατακτητών και κομβικό πέρασμα για Μινωίτες, Μυκηναίους, Οθωμανούς. Άραβες και Ενετούς, που άφησαν πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη στο νησί.

Θα περάσουμε περίπου 3μήνες λόγω δουλειάς σε παραλίες με κρυστάλλινα διαυγή νερά, βουνά κακοτράχαλα αλλά μεγαλοπρεπή, σπουδαία μουσεία και αρχαίοι οικισμοί, τοιχογραφίες με έντονα χρώματα, εντυπωσιακά σπήλαια και βάραθρα, γνωστά από τους προϊστορικούς χρόνους, ήπιο κλίμα, μαγευτικές ακτές με υπερσύγχρονα ξενοδοχεία, γοητευτική ενδοχώρα με γραφικά χωριά, παραδόσεις και ζεστή φιλοξενία, εξαιρετική τοπική κουζίνα (με πρωταγωνιστικό ρόλο να έχουν το κρέας και τη ρακή).
Ένα νησί ξεχωριστό με πάνω από 1.000 χλμ. ακτών το οποίο εμείς θα τους χωρίσουμε σε 4 μεγάλους προορισμούς. Το Ηράκλειο,το Ρέθυμνο,τα Χανιά και τον Άγιο Νικόλαο.

                                                                    ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Το Ηράκλειο είναι η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης και το κέντρο μας.Από εδώ θα ξεκινήσουμε την περιήγησή μας για να δούμε συνοπτικά τα αξιοθέατα όπως το επιβλητικό φρούριο Κούλε,τον τάφο του Ν.Καζαντζάκη,την Χανιόπορτα και το φτερωτό λιοντάρι του Αγίου Μάρκου.
Στο κέντρο θα δούμε το ναό του Αγίου Τίτου,την ενετική Λότζια αλλά και την φημισμένη βενετσιάνικη κρήνη Morozini ή Λιοντάρια.Από τους ναούς της πόλης θα ξεχωρίσουμε την μητρόπολη του Αγίου Μηνά,την εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης και τον ναό του Αγίου Μάρκου.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως θα παρουσιαστεί στην επίσκεψή μας στο αρχαιολογικό μουσείο,το μουσείο φυσικής ιστορίας και το ξακουστό ανάκτορο της Κνωσού.Το ενυδρείο cretaquarium,Dinosauria Park και η κεντρική αγορά θα ολοκληρώσουν την περιπλάνησή μας στο Ηράκλειο.

                                                                   ΡΕΘΥΜΝΟ

Γραφική και ρομαντική πόλη ανάμεσα στο Ηράκλειο και τα Χανιά.Η Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου αποτελεί ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα όπου θα έχουμε την δυνατότητα να περιπλανηθούμε στο παρελθόν.Θα απολαύσουμε το μπάνιο στην απέραντη παραλία που ξεκινάει ανατολικά του λιμανιού και θα περπατήσουμε στο μικρό ενετικό λιμάνι με το φάρο.

                                                                    ΧΑΝΙΑ

Μια περιήγηση στο ιστορικό κέντρο και στα καλντερίμια των πολιτισμών θα μας μείνει αξέχαστη από το Σαντριβάνι (Şadırvan), όπου διασταυρώνονται οι κεντρικότεροι δρόμοι της παλιάς πόλης, η οδός Χάληδων, η οδός Κανεβάρο και η Ζαμπελίου μέχρι το ομορφότερο και τουριστικότερο σημείο,το λιμάνι της παλιάς πόλης.

                                                                    ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Στον κόλπο του Μεραμπέλλου στη βόρεια ακτογραμμή θα συναντήσουμε μια όμορφη και ήρεμη πόλη και θα περπατήσουμε στην λίμνη Βουλισμένη το οποίο είναι το σήμα κατατεθέν της.Οι στιγμές χαλάρωσης και οι δροσερές βουτιές στις χρυσαφένιες παραλίες σε συνδυασμό με την τοπική κουζίνα θα ολοκληρώσουν τα πιο κομβικά σημεία που επισκεφτήκαμε στην Κρήτη.
Φυσικά η περιπλάνησή μας στο νησί δεν σταματάει εδώ. Θα φτάσουμε στην νοτιότερη πλευρά,σε μια λιγότερη τουριστική πόλη,την Ιεράπετρα.Θα ταξιδέψουμε στα Μάταλα,στις θρυλικές σπηλιές των Χίπις  και από εκεί στην πεδιάδα της Μεσαράς,στο Τυμπάκι και στις αμέτρητες παραλίες όπως η Αμμουδάρα,Κοκκίνη Χάνι,Καρτερός,η Αγία Πελαγία,τα Μάλια και το Μπαλί.
Η Κρήτη αν και δεν ήταν στις προσωπικές επιθυμίες μας απόδειξε ότι με την φιλοξενιά της,τους εγκάρδιους ανθρώπους της και τα γραφικά τοπία της ότι είναι τελικά μια ιδανική επιλογή για διακοπές με πολλούς προορισμούς με χιλιάδες εικόνες και ένα πολύτιμο <<δώρο>> πολιτισμού και ιστορίας.
Θα κλείσουμε αυτήν την όμορφη και ταυτόχρονα δύσκολη εμπειρία μας κάνοντας αναφορά σε δύο  αγαπημένα πρόσωπα που βοήθησαν στα μέγιστα να ολοκληρωθούν αυτοί οι 3 μήνες αλλά δεν μπορούμε και να παραλείψουμε άτομα που γνωρίσαμε στον χώρο εργασίας μας..





Share:
Τόπος: Κρήτη, Ελλάδα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Blog Archive

FOLLOW ON STRAVA

Συνολικές προβολές σελίδας