ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΟΜΠΛΟΥ ~ TRAVEL WANDER

Cycling,Hiking,swimming,running

Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΟΜΠΛΟΥ

Η σημερινή μας διαδρομή θα μας οδηγήσει σε ένα πανέμορφο τοπίο πλησίον της Μονής Ομπλού όπου από την γέφυρα του Γλαύκου θα προχωρήσουμε στην Πατρών-Κλάους και από εκεί στο Σαραβάλι.

Με αρκετά καλό οδόστρωμα,πολλές αλλεπάλληλες στροφές(φουρκέτες) και το υψόμετρο να αυξάνεται συνεχώς θα καλύψουμε μια ανάβαση 12 απαιτητικών χιλιομέτρων μέχρι την διασταύρωση της Μονής.Ο συγκεκριμένος δρόμος αποτελεί και τον ετήσιο αγώνα της Ανάβασης του Ομπλού από τον Ποδηλατικό όμιλο Πατρών.



Για να φθάσουμε στην κεντρική πύλη της Μονής θα δούμε ότι από την διασταύρωση που τερματίζει ο αγώνας υπάρχει χωματόδρομος για περίπου 800μ.


Λίγα λόγια για την Μονή

Η Μονή βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων,έχει έκταση 1800 τ.μ

 και ιδρύθηκε το 1315 από τον ιερομόναχο Ιωακείμ και τους δυο μοναχούς μαθητές του Ιωάσαφ και Παρθένιο. Στην περιοχή αυτή υπήρχε ένα εκκλησάκι, δίπλα στο οποίο οι πατέρες έκτισαν δύο κελιά και ξεκίνησαν την κοινοβιακή ζωή της Μονής.

Στο μικρό αυτό Ναό υπήρχε μια εικόνα της Θεοτόκου η οποία είχε πολύ γλυκό πρόσωπο. Οι αρβανίτες κάτοικοι της ορεινής περιοχής των Πατρών ονόμασαν την Θεοτόκο «Όμπιλε» που σημαίνει γλυκιά Παναγιά. Από παραφθορά αυτής της λέξης πήρε και την ονομασία της η Μονή (ΟΜΠΙΛΕ — ΟΜΠΛΟΣ).

Στο αρχείο της Μονής σώζονται σιγγίλια, σιγγιλιώδη γράμματα, δικαιοπρακτικά και άλλα έγγραφα, λειψανοθήκες και εικόνες.
Οι δυο διαδρομές στο strava (εδώ και εδώ).
Share:
Τόπος: Μόνη Ομπλού 265 00, Ελλάδα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Blog Archive

FOLLOW ON STRAVA

Συνολικές προβολές σελίδας