ΑΡΟΑΝΙΑ ΟΡΗ-ΠΑΛΑΙΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ-ΛΟΦΟΣ ΚΑΠΗ-ΚΑΤΩ ΖΑΧΛΩΡΟΥ ~ TRAVEL WANDER

Cycling,Hiking,swimming,running

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

ΑΡΟΑΝΙΑ ΟΡΗ-ΠΑΛΑΙΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ-ΛΟΦΟΣ ΚΑΠΗ-ΚΑΤΩ ΖΑΧΛΩΡΟΥ

Το επόμενο road trip μας είναι η κωμόπολη των Καλαβρύτων που βρίσκεται στο Ν. Αχαΐας στα Αροάνια Όρη ή αλλιώς όρος Χελμός.Θα περιηγηθούμε στην φιλόξενη πόλη και θα κάνουμε επίσκεψη σε μερικά από τα διάσημα ιστορικά και θρησκευτικά αξιοθέατα.

Θα φθάσουμε στην Πάτρα,θα οδηγηθούμε μέσω ενός πλέον καλοφτιαγμένου δρόμου στην Χαλανδρίτσα,στο χωριό Καταρράχτης και στην Βλασία..Φθάνοντας στα γραφικά Καλάβρυτα θα κάνουμε την πρώτη μας στάση στην αρχαιότερη ιστορική Μονή,γνωστή και ως τόπος έναρξης της Ελληνικής επανάστασης,την Μονή Αγίας Λαύρας.Επάνω σε ένα λόφο στους πρόποδες του όρους Βελιά,σε υψόμετρο 930 μ. θα δούμε το λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821,ιερά λείψανα και κειμήλια αλλά και σημαντικό θησαυρό των 3.000 εντύπων στην βιβλιοθήκης της.Στις 14 Δεκεμβρίου του 1943 πυρπολήθηκε και εκτελέστηκαν από τους Ναζί όσοι μοναχοί δεν είχαν εγκαταλείψει το μοναστήρι.

Συνεχίζουμε σε μια Μόνη απόλυτα εναρμονισμένη με το άγριο και εντυπωσιακό τοπίο της περιοχής, ένα οκταόροφο συγκρότημα που καθηλώνει και τον πιο αδιάφορο επισκέπτη.Η Μονή του Μέγα Σπηλαίου σε υψόμετρο 950μ όπου κατά την Επανάσταση του 1821 αποτέλεσε κέντρο αντίστασης κατά των κατακτητών και παρότι δέχτηκε πολλές επιθέσεις, ποτέ δεν κατακτήθηκε.
                                             
  



Φεύγοντας θα κάνουμε μια μικρή στάση στις πλαγιές ενός από τους ορεινούς όγκους που περιβάλουν το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού,στο χωριό Κάτω Ζαχλωρού.Βρίσκεται σε μια έξοδο δεξιά της επαρχιακής οδού που ενώνει τα Καλάβρυτα με Μονή Μέγα Σπήλαιου και είναι τουριστικό τόσο λόγω της φυσικής του θέσης όσο και για το ότι εκεί κάνει στάση ο οδοντωτός σιδηρόδρομος που ανεβαίνει το φαράγγι από το Διακοπτό μέχρι τα Καλάβρυτα.
Λίγο πριν την περιπλάνησή μας στο κέντρο των Καλαβρύτων η επόμενή μας στάση θα είναι φυσικά το μνημείο πεσόντων,ο τόπος σφαγής-θυσίας στο δρόμο προς το Χιονοδρομικό κέντρο.
Στη Ράχη του Καπή οδηγήθηκαν οι άνδρες από 12 χρονών και πάνω από τους Γερμανούς κατακτητές στις 13 Δεκεμβρίου 1943, όπου και τους εκτέλεσαν.
Εκεί βρίσκεται ένας μεγάλος Σταυρός που θυμίζει το αποτρόπαιο έγκλημα. Στις στήλες που περιβάλλουν τον κεντρικό χώρο αναγράφονται τα ονόματα των οικογενειών των Εκτελεσθέντων.

Στην κατακόμβη είναι αναρτημένα μικρά καντήλια ισάριθμα με τις οικογένειες των εκτελεσθέντων.
Αξίζει και μια επίσκεψη στο Δημοτικό Σχολείο του Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος σε ένα κτίριο σύμβολο όπου οι κάτοικοι της πόλης των Καλαβρύτων γνώρισαν και υπέστησαν τη βαναυσότητα της ναζιστικής θηριωδίας: υπήρξε ο κατά τρόπο παραπλανητικός χώρος της συγκέντρωσής τους, του απάνθρωπου διαχωρισμού των οικογενειών, του οδυνηρού αποχωρισμού, του φρικτού εγκλεισμού των γυναικόπαιδων και του βίαιου απεγκλωβισμού τους.
Λίγο πριν την αναχώρησή μας θα περπατήσουμε στο κέντρο και θα απολαύσουμε τον καφέ μας και το γλυκάκι μας.Μαζί μας θα πάρουμε όλες τις σκέψεις από τον ιστορικό αυτόν τόπο και εκλεκτά εδέσματα.

Τα Καλάβρυτα υπήρξαν μία από τις περιοχές της Ελλάδας που βίωσαν με τον σκληρότερο τρόπο τα ναζιστικά γερμανικά αντίποινα κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 ο γερμανικός στρατός κατοχής εκτέλεσε σχεδόν όλο τον ανδρικό πληθυσμό (τους περισσότερους πάνω από την ηλικία των 12) των Καλαβρύτων και έκαψε ολοσχερώς την πόλη. Για τον αριθμό των θυμάτων και των επιζώντων από τη σφαγή της 13ης Δεκεμβρίου αλλά για το συνολικό αριθμό των θυμάτων από την επιδρομή των Γερμανών στην περιοχή, έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς αντιφατικοί αριθμοί. Οι περισσότερες αναφορές κάνουν λόγο για περισσότερους από 800 νεκρούς. Τα Καλάβρυτα είναι σήμερα χαρακτηρισμένος μαρτυρικός οικισμός.

Share:
Τόπος: Καλάβρυτα 250 01, Ελλάδα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Blog Archive

FOLLOW ON STRAVA

Συνολικές προβολές σελίδας